Krijg je nog kinderbijslag als je kind werkt?
Welke zijn de gevolgen van deze nieuwe uitdaging ?
Veel jongeren verdienen graag een centje bij tijdens hun studies. Maar wat zijn nu de gevolgen voor je kinderbijslag?
Je ontvangt in ieder geval nog kinderbijslag tot 31 augustus van het jaar waarin je kind achttien jaar wordt. Een winstgevende activiteit zoals een studentenjob heeft tot dan geen gevolgen voor je kinderbijslag.
Vanaf de achttiende tot de vijfentwintigste verjaardag van je kind kun je nog kinderbijslag ontvangen, ook als hij of zij werkt als student. In dit geval gelden er wel enkele voorwaarden. Deze voorwaarden hangen af van het type onderwijs dat de jongere volgt.
Recht op kinderbijslag
Wanneer heb je nog recht op kinderbijslag als je kind werkt?
Je hebt wel recht op kinderbijslag in volgende situaties:
- De jongere mag gedurende het schooljaar of academiejaar maximum 240 uur per trimester (januari tot maart, april tot juni, oktober tot december) werken. Wanneer hij of zij meer dan 240 uur per trimester werkt, heeft de jongere geen recht op kinderbijslag voor het volledige trimester. Tijdens het derde trimester, gedurende de zomervakantie (juli, augustus en september) mag de student die de lessen het daaropvolgende jaar herneemt werken zonder urenlimiet of inkomstenplafond.
- Wanneer je kind een stage uitoefent die noodzakelijk en niet bezoldigd is om benoemd te kunnen worden tot een publiek ambt.
- Wanneer je kind onbeperkt een activiteit als zelfstandige uitoefent zolang het geen bijdrage betaalt als zelfstandige in hoofdberoep.
Activiteiten in het kader van een opleiding, die verplicht zijn voor het behalen van het diploma, tellen niet mee voor de berekening van de 240 uren.
Deze regel is tijdens de corona-periode versoepeld. Deze uren worden niet meer meegeteld om de norm van 240 uur per kwartaal te berekenen. Deze neutralisatie is geldig tot 30 juni 2021.
Het recht op kinderbijslag wordt geschorst in de volgende situaties:
- Wanneer je kind een activiteit als zelfstandige in hoofdberoep uitoefent of verminderde bijdrage betaalt. Wanneer je kind verminderde sociale bijdragen verschuldigd is op een inkomen dat minstens de helft bedraagt van het minimum- inkomen voor zelfstandigen in hoofdberoep, kan de kinderbijslag toegekend worden met een verklaring op eer die vermeldt dat de jongere niet meer dan 240 u per trimester werkt.
- Wanneer je kind een sociale uitkering ontvangt die gelinkt is aan ziekte, invaliditeit, arbeidsongevallen, beroepsziekten, werkloosheid of loopbaanonderbreking ten gevolge van een niet toegelaten activiteit verricht in een vorig trimester.
Voorbeeld:
Leen is tewerkgesteld vanaf 20 oktober 2020. Ze valt ziek van 20 februari 2021 tot 2 mei 2021 en ontvangt een ziekte-uitkering. Afhankelijk van het aantal uren dat ze gewerkt heeft zal ze al dan niet recht hebben op kinderbijslag:
- 4de trimester 2020 – werkt meer dan 240 uren :
- GEEN RECHT (oktober tot december + 240uur)
- 1ste trimester 2021 – werkt minder dan 240 uren :
- RECHT (januari – 240 uren)
- GEEN RECHT (februari/maart ziekte)
- RECHT (januari – 240 uren)
- 2de trimester 2021 – werkt meer dan 240 uren:
- GEEN RECHT (april/mei ziekte)
- GEEN RECHT (juni + 240 uren)
Kind met een beperking werkt
Wat als je kind werkt en een beperking heeft?
Heeft je kind een beperking en is hij of zij aan het werk? Lees dan ook wat de gevolgen van deze job zijn voor je Groeipakket op de pagina over kinderen met een beperking of aandoening.
Kinderbijslag en leercontract
Wat zijn de gevolgen voor je kinderbijslag bij een leercontract?
Wanneer je kind werkt en leert met een leercontract moet hij of zij ook voldoen aan de bovenstaande voorwaarden om kinderbijslag te ontvangen.
Let op: als je kind een sociale uitkering ontvangt omwille van een activiteit in het kader van een leerovereenkomst, heb je wél recht op de maandelijkse kinderbijslag.
Kinderbijslag en werkzoekende
Wat als je kind werkzoekende is?
Heeft je kind de schoolbanken verlaten en is hij of zij nu werkzoekende? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden nog steeds kinderbijslag ontvangen. Neem zeker een kijkje op onze pagina over schoolverlaters.