FR
NL

Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Toeslagen

Sinds de komst van de nieuwe Brusselse kinderbijslagwetgeving ontvangt elk kind een basisbedrag tussen € 170,66 en € 207,23 per maand per kind, afhankelijk van het aantal kinderen en leeftijd. Bovendien kan dit basisbedrag op basis van het gezinsinkomen en -samenstelling nog bijkomend verhoogd worden. Met welk bedrag wordt het basisbedrag dan precies verhoogd? Wat zijn de voorwaarden en wie maakt er aanspraak op? En hoe zit het met de procedure? Hier vind je een beknopt overzicht:

Voor de kinderopvang en het onderwijs

Schoolpremie
De schoolpremie is een jaarlijkse leeftijdstoeslag die rond 8 augustus wordt betaald, samen met de kinderbijslag voor de maand juli. De schoolpremie heeft als doel de schoolkosten mee te dragen.
Meer over de schoolpremie
Kinderopvangtoeslag (via Groeipakket Vlaanderen)
Als je kind naar een door de Vlaamse Gemeenschap erkend kinderdagverblijf gaat waar je niet betaalt volgens je inkomen, kun je een maandelijkse kinderopvangtoeslag krijgen. Deze toeslag wordt betaald via het Groeipakket.
Meer over de kinderopvangtoeslag
Kleutertoeslag (via Groeipakket Vlaanderen)
De Vlaamse overheid stimuleert de ontwikkeling van je schoolgaande kind met een kleutertoeslag boven op je kinderbijslag. De kleutertoeslag wordt telkens de maand volgend op de 3de en 4de verjaardag gestort. Deze toeslag wordt uitbetaald via het Groeipakket. 
Meer over de kleutertoeslag
Schooltoeslag (via Groeipakket Vlaanderen)
Volgt je kind Nederlandstalig kleuter-, lager of secundair onderwijs in Vlaanderen of Brussel en is de school erkend door de Vlaamse gemeenschap? Dan ontvang je, mits voldaan wordt aan de voorwaarden, een jaarlijkse schooltoeslag.
Meer over de schooltoeslag

Op maat van je gezin

Sociale toeslag
Het bedrag van de sociale toeslag varieert naargelang de gezinsgrootte en het inkomen van de ouders. Of je recht hebt op een sociale toeslag hangt af van je jaarlijkse brutogezinsinkomen en je kadastraal inkomen. 
Meer over de sociale toeslag
Eenoudertoeslag
Als alleenstaande ouder kun je recht hebben op extra finaniciële ondersteuning. Deze toeslag is afhankelijk van de gezinsgrootte en van je inkomen.
Meer over de eenoudertoeslag

Op maat van je kind:

Forfaitaire pleegzorgtoeslag
Voor kinderen geplaatst in een pleeggezin (toeslag betaald aan het gezin vóór de plaatsing)
De forfaitaire pleegzorgtoeslag is een maandelijkse financiële ondersteuning, met als doel de relatie te bevorderen tussen de twee gezinnen. Om hiervan te genieten moet er voldaan worden aan sommige voorwaarden.
Meer over de forfaitaire pleegzorgtoeslag
Toeslag voor een kind met een beperking
Kinderen met een aandoening of handicap kunnen een toeslag krijgen tot de leeftijd van 21 jaar. Het bedrag hangt af van het aantal punten dat de beoordelende arts toekent voor de 3 pijlers van de medisch-sociale schaal.
Meer over de toeslag voor kinderen met een beperking
Wezentoeslag
Als een of beide ouders van een kind dat gedomicilieerd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn overleden, kan een wezentoeslag worden toegekend bovenop het basisbedrag van de kinderbijslag.
Meer over de wezenbijslag
Ondersteuningstoeslag (via Groeipakket Vlaanderen)
De ondersteuningstoeslag is een extra ondersteuning voor kinderen met een erkende handicap of zorgbehoefte. De ondersteuningstoeslag wil het kind en zijn gezin helpen zelf hun leven en zorg te organiseren. Deze toeslag wordt betaald via het Groeipakket. 
Meer over de ondersteuningstoeslag

Veelgestelde vragen

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!

Hulp bij je gezinsadministratie

Je kunt bij ons altijd een helder antwoord vinden op je vragen over je gezinsadministratie
Artikel
Hoe vraag ik een Kids-ID aan?
Artikel
Week tegen pesten: tips voor ouders van slachtoffers én pesters