FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Hybride werken: evenwichtig thuiswerken

Sinds de covid-crisis werken meer en meer ouders thuis. We zijn nu enkele jaren verder en voor de meesten onder ons is thuiswerk de norm geworden. Op het eerste gezicht brengt dit allemaal voordelen met zich mee, maar de grens tussen werk en privéleven kan in sommige gevallen vervagen.
Heb ook jij nood aan meer evenwicht? Wij zetten je weer op het goede spoor!

Hybride werken, wat is dat?

“Hybride werken” waarbij thuiswerken en werken op kantoor gecombineerd wordt, is eerder de norm dan de uitzondering geworden. De werknemer bepaalt in grote mate zelf van waaruit hij op welk tijdstip werkt. Telewerk is vandaag de dag zo diep in de dienstensector ingeworteld dat het bijna een levenswijze geworden is. Op kantoor werken zijn we bijna allemaal gewoon, maar voor sommigen kan thuiswerk een uitdaging zijn. De vraag is…

Hoe vind je een evenwicht tussen thuiswerk en je privéleven?

Doordat werknemers meer thuis zijn, vervaagt de grens tussen werk en privéleven. Hoe kun je dit voorkomen? Parentia geeft je alvast een aantal tips:

  • Zorg voor structuur: Breng structuur in je dagindeling.
    • Maak een vaste dagindeling op en houd je daaraan. Plan tijdens je werkdag zoveel mogelijk “vaste tijdstippen” in zoals het opstaan, de maaltijden, het slapengaan en je hobby’s. Behoud voor deze activiteiten zoveel mogelijk dezelfde rituelen.
    • Zorg in de mate van het mogelijke dat bepaalde activiteiten ook op een vaste plaats doorgaan. Een plek om te eten, een plek om te knutselen, een plek voor jezelf om te werken…

  • Zorg ervoor dat je je kunt concentreren:
    • Zorg ervoor dat je op je werkplek zo weinig mogelijk afleiding hebt. Schakel de sociale media - meldingen op je gsm uit, zorg dat de huishoudelijke taken die op je liggen te wachten uit het zicht zijn en dat er op je werkplek enkel werk ligt waarmee je op dat ogenblik bezig bent. Zijn de kinderen thuis op woensdagnamiddag? Voorzie de schooltaken van de kinderen op een moment dat je hen ook echt kunt bijstaan, anders staan ze misschien om de haverklap aan je bureau voor hulp.
    • Afhankelijk van de leeftijd kun je afspraken maken met je kind over onder welke omstandigheden ze je mogen storen en wanneer zeker niet. Maak dat eventueel visueel door met kleuren te werken die je aan de deur bevestigt. Bij groen mag je binnen, bij rood niet.

  • Plan pauzes in en houd je daaraan: Na een ‘werkblok’ is het tijd om even weg te stappen van je bureau. Ga een luchtje scheppen in de tuin. Zin in een kopje koffie? Geniet van deze gelegenheid om wat te bewegen en eventjes je zinnen te verzetten. Een kleine pauze van vijf minuten doet wonderen!
  • Plan pauzes in en houd je daaraan: Na een ‘werkblok’ is het tijd om even weg te stappen van je bureau. Ga een luchtje scheppen in de tuin. Zin in een kopje koffie? Geniet van deze gelegenheid om wat te bewegen en eventjes je zinnen te verzetten. Een kleine pauze van vijf minuten doet wonderen!
  • Nieuw: Om een beter evenwicht te garanderen tussen werk en privéleven, maar ook om werkstress en burn-out te vermijden binnen het kader van arbeidsorganisaties die flexibeler werk mogelijk maken, geniet iedere werknemer vanaf 1 april 2023 van het “recht op deconnectie”. Concreet betekent dit dat je:
    • niet buiten je werkuren door je werkgever gecontacteerd mag worden . Afhankelijk van je werkgever, betekent dit ook dat je niet gestoord mag worden tijdens je middagpauze. Je werkgever is enkel toegestaan om je uitzonderlijk te contacteren als actie vereist is die niet kan wachten tot je volgende arbeidsperiode.
    • geen nadelen mag ondervinden als je niet bereikbaar bent buiten je werkuren.

  • Besteed je gewonnen reistijd op een efficiënte manier: De verplaatsing van en naar kantoor, nam voor sommigen onder ons soms meerdere uren per dag in beslag. Nu we meer thuis kunnen werken, moeten we er aandacht aan besteden dat we de uren die we winnen, doordat we ons niet meer moeten verplaatsen, nuttig invullen. Het is verleidelijk om wat langer achter je scherm te blijven zitten. Waarom maak je van deze tijd geen gebruik om extra ‘quality time’ met je gezin door te brengen?

  • Zorg goed voor jezelf:
    • Zorg voor een goede fysieke thuiswerkomgeving: Een goede thuiswerkplek is uiterst belangrijk bij hybride werken. Om fysieke klachten zoals nekpijn, rugpijn, spierpijn en noem maar op te vermijden, is het essentieel aandacht te besteden aan de ergonomie en het comfort van je thuiskantoor. Zorg vooral voor een goede bureaustoel, die je toelaat in een correcte houding aan je bureau te zitten. Indien mogelijk is een zit/sta bureau een ideale aanvulling. Onder het motto “rust roest” is het daarnaast ook belangrijk op regelmatige tijdstippen even te bewegen.
    • Zorg voor een goede digitale thuiswerkomgeving: Zorg dat je infrastructuur thuis je in staat stelt om zonder technische problemen te werken. Is je internet verbinding thuis stabiel en sterk genoeg om het netwerkverkeer van het werk te dragen? Niets is zo frustrerend als een verbinding die steeds wegvalt. Bovendien ga je hierdoor achterop raken met je werk en dat brengt alleen maar frustraties mee.
    • Onderhoud persoonlijke contacten: Door de talrijke mogelijkheden om elkaar digitaal te ontmoeten vergeten we wel eens dat het belangrijk is om je collega’s ook in persoon tegen te komen. Niets gaat boven persoonlijk contact. Plan daarom kantoordagen zo in, dat je regelmatig samen met je team op kantoor bent.

Leg tenslotte de lat niet te hoog: Wees niet te streng voor jezelf. Je kunt geen superheld zijn én in het werk én in het huishouden én het entertainen of helpen met schoolwerk van je kinderen. Je bent ook maar mens dus gun het jezelf ook van prioriteiten te stellen en je erbij neer te leggen dat sommige dingen voor de volgende dag zijn. Wij wensen je in ieder geval veel succes met het vinden van je nieuwe evenwicht.

​​​​​​​Vond je dit een interessant en leerrijk artikel? Neem dan zeker ook eens een kijkje op onze Parentia blog waar je nog tal van tips en tricks terug kan vinden.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!