Brussel
Wallonië
Vlaanderen
Français
Nederlands

“Kan eén glaasje alcohol tijdens je zwangerschap echt kwaad?” – Mythe of niet?

Joepie, je bent zwanger! Reden om te vieren met een glaasje bubbels! Want één glaasje cava als je zwanger bent, kan geen kwaad – toch? Het is een uitspraak die zwangere mama’s wel vaker horen, maar wat is er nu precies van aan? Je leest het hier.

“Kan eén glaasje alcohol tijdens je zwangerschap echt kwaad?” – Mythe of niet?

Professor Wilfried Gyselaers: “Laat ik duidelijk zijn: já, af en toe een glaasje alcohol kan kwaad. Al is het advies om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap meer een gedragsadvies dan een advies tegen vergiftiging. Het ongeboren kindje heeft veel meer moeite om de alcohol te verwerken dan de mama. De lever is namelijk nog niet volgroeid en dat betekent dat, als een volwassene bijvoorbeeld een halve dag last heeft van alcohol, een kindje er een halve week over doet om de alcohol af te breken en te verwerken. Zal het daar meteen veel schade van ondervinden? Neen, van één glaasje niet. Maar de vraag is wel of je dat als toekomstige mama je kindje wil aandoen.”

Wat als ik alcohol dronk tijdens de eerste weken, omdat ik nog niet wist dat ik zwanger ben?

Professor Wilfried Gyselaers: “Rechtstreekse schade zal het kindje niet opgelopen hebben van die ene keer of enkele keren dat de zwangere moeder alcohol dronk. Moeders die zich van alcohol onthouden vanaf het moment dat ze weten dat ze zwanger zijn, moeten zich dus geen schuldgevoel aanpraten. Alleen wanneer er sprake is van langdurig, frequent en overmatig alcoholgebruik, is er een risico op aangeboren afwijkingen en ontwikkelingsstoornissen.”

Is er verschil tussen bijvoorbeeld cava of bier qua impact op het kindje?

Soms hoor je wel eens dat een glaasje cava minder schadelijk is dan bijvoorbeeld een glas bier. Maar is dat ook zo? Professor Wilfried Gyselaers: “Er is geen verschil wat betreft de impact van pakweg bier of cava op het kindje; het gaat namelijk om de hoeveelheid alcohol die in de drank zit. Elke alcoholische drank heeft vaak zijn eigen glas: een champagneglas, een bol bierglas, een shotglaasje, … De portie alcohol in zo’n glas is vaak zo goed als hetzelfde. Een glas wijn staat dus ongeveer gelijk aan een glas bier. De algemene aanbeveling blijft: drink geen alcohol wanneer je zwanger bent, zelfs geen klein glaasje.”

Borstvoedende moeders en trappist: stimuleert donker bier de melkproductie?

Ook dit is een fabel. Hoewel bier de productie van het borstvoedingshormoon prolactine stimuleert, heeft dit geen bijzonder positief effect op de melkproductie van de mama’s. Hun lichaam heeft immers al een heel hoog prolactinegehalte – het bier kan er amper nog iets aan toevoegen. Bovendien wijst onderzoek uit dat een baby minder aan de borst drinkt wanneer de moeder bier heeft gedronken: vermoedelijk zit er een smaakje aan de melk, of is het kindje toch slaperiger tijdens het drinken. 










Professor Wilfried Gyselaers is gynaecoloog en verloskundige in Ziekenhuis Oost-Limburg en hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt. Hij is gespecialiseerd in hoogrisicozwangerschappen en de werking van het hart- en bloedvatenstelsel bij zwangere vrouwen. 
Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende zwangerschapsmythes voor aan professor Wilfried Gyselaers, gynaecoloog en verloskundige. Zo kun jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan professor Wilfried!

Vraag nu je startbedrag van € 1.238,78 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Je kunt je startbedrag al aanvragen tijdens de zwangerschap. Doe je dit op tijd dan kun je je startbedrag al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen!
levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!