FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Wat mag je wel en niet eten tijdens jouw zwangerschap?

Het dieet van een zwangere vrouw is belangrijk: een evenwichtig dieet is noodzakelijk voor de gezondheid van moeder en kind. Voedingsmiddelen met verzadigde vetzuren worden in het algemeen niet aanbevolen, aangezien deze niet erg gezond zijn voor het lichaam. Dit blijft nog steeds van toepassing tijdens de zwagerschap, maar er zijn ook nog andere voedingsmiddelen waarmee je best oppast voor het welzijn van je baby.

De gouden regel: eet gezond tijdens de zwangerschap

In het algemeen adviseren we je gewoon om gezond te eten. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is een stap in de goede richting tijdens je zwangerschap voor je eigen welzijn, maar ook dat van je kind.

Natuurlijk is het nog steeds aanbevolen om voor water te kiezen in plaats van gezoete dranken of dranken met zoetstoffen. Aspartaam kan onder andere het risico op een vroeggeboorte verhogen. Alcohol is natuurlijk de gevaarlijkste drank voor de baby; een regelmatige consumptie van alcohol (ook zonder misbruik) kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kind. Veel baby's zijn op die manier het slachtoffer geworden van het foetaal alcohol syndroom (FAS).

Je mag tijdens de zwangerschap thee en koffie drinken, maar beperk je consumptie. Beide dranken hebben een stimulerende werking en kunnen de gezondheid van je oogappel schaden; het drinken van te veel koffie kan een negatief impact hebben op het gewicht van de foetus en verhoogt het risico op overlijden.

Vermijd om bepaalde soorten vis te eten, meer specifiek roofvissen (haai, zwaardvis, marlijn, tonijn). Vissen kunnen sporen van kwik bevatten wat schadelijk kan zijn voor de foetus. . Kwik is nog giftiger voor een foetus dan voor een volwassene.

Eet liefst ook geen soja; dierproeven hebben aangetoond dat soja de ontwikkeling van de geslachtsorganen kan beïnvloeden en vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken bij het kind. Deze experimenten zijn niet getest op zwangere vrouwen, maar het wordt sterk aanbevolen om de consumptie van sojaproducten te beperken. Vermijd dus indien mogelijk het gebruik ervan tijdens de zwangerschap.

Toxoplasmose en listeriose: te vermijden voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen brengen grotere risico's met zich mee dan andere en kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid en die van je baby. De meest bekende ziekten in deze context zijn toxoplasmose en listeriose.

Toxoplasmose is een milde parasitaire infectie. Bijna een derde van de bevolking loopt deze infectie op zonder het te beseffen. Het wordt overgedragen van dier op mens, maar ook via voedsel dat in de grond gekweekt wordt. Als je niet immuun bent tegen toxoplasmose, moet je voorzichtig zijn met het voedsel dat je eet om de goede ontwikkeling van de foetus niet te verhinderen.

De groenten en vruchten die je dagelijks eet, zoals sla en aardbeien, vormen ook een reëel gevaar tijdens de zwangerschap en kunnen de gezondheid van je kind in gevaar brengen. Aromatische kruiden zijn ook geen uitzondering op de regel: alles wat in contact is gekomen met de grond vormt een risico. Hier is de algemene regel om je groenten en fruit telkens goed te wassen voor je ze opeet, vooral als ze in contact zijn gekomen met aarde. Op die manier verminder je het risico op besmetting. Goed gekookt voedsel is veilig om te eten. Indien mogelijk raden we je aan om gekookt voedsel te eten om het risico op infectie te verminderen. Rauwe eieren eten vermijd je best ook om dezelfde reden (salmonella kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor de moeder en het kind).

Dezelfde regel geldt voor vlees van dieren die vaak in contact komen met aarde: als je rundvlees of kip wilt eten, zorg er dan voor dat het altijd goed gebakken is. Aarzel ook niet om je handen grondig te wassen nadat je rauw vlees en voedsel hebt aangeraakt dat sporen van aarde kan bevatten. Maak ook al het keukengerei en alle werkoppervlakken schoon om het risico op besmetting tot een minimum te beperken.

Listeriose wordt veroorzaakt door bacteriën die in onze omgeving voorkomen. Op termijn kan het het verlies van de baby of een voortijdige bevalling veroorzaken. Tijdens de zwangerschap wordt sterk geadviseerd om geen artisanale charcuterie te consumeren om toxoplasmose te vermijden, maar ook om besmetting door listeriose te vermijden. Ook zachte kazen of rauwmelkse kazen (ongepasteuriseerd) vermijd je best, evenals gerookte vis, rauwe schelpdieren en mosselen.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!