Brussel
Wallonië
Vlaanderen
Français
Nederlands

Wat is ochtendmisselijkheid?

Ochtendmisselijkheid is een onderwerp dat zwangere vrouwen goed kennen; een grote meerderheid van hen heeft er last van tijdens de zwangerschap. Hoewel het bij veel zwangere vrouwen voorkomt, is ochtendmisselijkheid geen systematisch verschijnsel. Een kleine minderheid van de vrouwen heeft er geen last van.

Wat is ochtendmisselijkheid precies?

Veel vrouwen krijgen 's morgens bij het ontwaken te maken met ochtendmisselijkheid. Deze misselijkheid verschijnt tussen de 4e en 6e week van de zwangerschap en verdwijnt meestal na de 14e of 16e week van de zwangerschap. De cijfers variëren van studie tot studie, maar er wordt geschat dat minstens 30% van de zwangere vrouwen last hebben van ochtendmisselijkheid tijdens hun zwangerschap. Volgens sommige wetenschappers kan dit cijfer zelfs oplopen tot 85% van de zwangere vrouwen. In bijna de helft van de gevallen gaat deze misselijkheid gepaard met braken. De benaming ochtendmisselijkheid is echter verraderlijk; de meeste vrouwen ervaren het wanneer het lichaam actief wordt, maar dit kan even goed op andere momenten van de dag optreden.

Wat veroorzaakt het?

Ochtendmisselijkheid wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een hormoon dat hCG wordt genoemd. Dit hormoon wordt door het embryo kort na de bevruchting aangemaakt. Later zal een weefsel in de placenta hetzelfde hormoon produceren. Ochtendmisselijkheid komt voor in het eerste trimester van de zwangerschap, omdat dit het moment is waarop het hCG-niveau het snelst stijgt. Het niveau verdubbelt om de 2-3 dagen tot de 12e week van de zwangerschap, met als gevolg dat het braken op dat moment intensiever wordt. Zodra het hCG-niveau tijdens de 12e week van de zwangerschap een hoogtepunt bereikt, begint het 2-3 weken later terug te dalen. Bij sommige vrouwen verdwijnt de ochtendmisselijkheid niet na de 16e week en kan deze blijven duren tot de bevalling.

Pas op voor hyperemesis gravidarum

In sommige extreme gevallen kan een zwangere vrouw worden getroffen door hyperemesis gravidarum. Dit is een moeilijke term voor ongecontroleerd braken dat optreedt tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en kan blijven doorgaan tot de bevalling. Als je hCG-niveau erg hoog ligt of als je gevoeliger bent voor dit hormoon, kun je hier last van hebben tijdens de zwangerschap. Vrouwen met een ondergewicht voor de zwangerschap of die al hyperemesis gradivarum ervaren hebben in het verleden, hebben meer kans om deze aandoening op te lopen. Hyperemesis leidt vaak tot gewichtsverlies, maar ook tot ernstige uitdroging en aanzienlijke voedingstekorten die een ziekenhuisopname noodzakelijk kunnen maken. Als je denkt dat je last hebt aan hyperemesis gradivarum, neem dan contact op met je huisarts zodat je hier zo snel mogelijk voor behandeld kunt worden.

Hoe kun je ochtendmisselijkheid voorkomen?

We raden je aan er voor te zorgen dat je steeds iets van voedsel in je maag hebt; niet te leeg, maar ook niet te vol. Als je om de 2-3 uur een kleine maaltijd eet, dan zorg je ervoor dat je maag vol genoeg is om geen last te hebben van ochtendmisselijkheid. Eet liefst voedingsmiddelen met trage suikers, zoals brood, rijst of pasta. Het is ook aangeraden groenten te eten die makkelijk te verteren zijn. Bij het wakker worden kun je ook een droog koekje eten om de misselijkheid tegen te gaan. Hoewel voedingsmiddelen met verzadigde vetzuren niet verboden zijn, is het toch beter om de consumptie ervan te beperken. Uitrusten is ook uiterst belangrijk; je hebt meer last van misselijkheid wanneer je moe bent.

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) beveelt het traditionele gebruik van gemberwortel aan; dit helpt bij het voorkomen van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk dat je niet meer dan het equivalent van 2 g gedroogde gember per dag consumeert. Het voordeel van gember is dat het niet de bijwerkingen veroorzaakt die wel terug te vinden zijn in traditionele anti-emetica. Dit natuurlijke middel wordt door de WHO als veilig beschouwd, omdat gember enkel een effect heeft op de maag.

Een evenwichtig dieet en een gezonde levensstijl zullen je helpen bij ochtendmisselijkheid. We willen je er wel op wijzen dat deze tips geen wonderbaarlijke oplossingen zijn. Voor sommige vrouwen zullen deze tips wel helpen en gaan ze minder last hebben van ochtendmisselijkheid, maar andere vrouwen kunnen er desondanks nog steeds veel last van hebben. Alles hangt af van hoe gevoelig je lichaam is.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!