FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Sexting, maak er geen taboe van

Sexting, iedereen heeft de term wel al eens gehoord. Met de komst van de mobiele telefoon en later de smartphone, heeft het woord ‘sexting’ zijn opmars gemaakt in onze maatschappij. Maar wat betekent het eigenlijk? Meer nog, wat als jouw kind ermee geconfronteerd wordt? Hoe ga je er mee om en hoe maak je het onderwerp bespreekbaar? Parentia geeft je enkele tips!

Wat is sexting?

De term sexting is een Engelse term. Het is een samentrekking van de twee woorden “sex” en “texting” bij ons beter gekend als “sms’en”. Kortom gaat het om het uitwisselen van seksueel getinte berichten via een mobiel apparaat. Vroeger ging dat louter om tekstberichten maar nu wordt daar al gauw ook beeldmateriaal aan toegevoegd. Jongeren en (jong)volwassen maken een seksueel getinte foto of filmpje van zichzelf en sturen die dan door naar anderen. Op zich allemaal heel onschuldig zolang elk van de betrokken partijen deze beelden en berichten in alle discretie voor zichzelf houdt. Helaas is dat niet steeds het geval. Al te vaak worden beelden tegen de wil van de maker verspreid en dit kan verregaande gevolgen hebben. Het is daarom zeker niet onbelangrijk om het er met je puber al eens over te hebben.

Is sexting ok of is het dat niet?

Het antwoord op die vraag is helaas niet heel zwart-wit. Sexting kan zowel een positief als een negatief effect teweegbrengen. Er is heel wat te zeggen over waarom het wel te doen, maar net zoveel over waarom het niet te doen.

Voor de meeste jongeren die aan sexting doen, is het een aangename ervaring. Het geeft de maker van het bericht een vorm van bevestiging en het creëert een gevoel van vertrouwen met de correspondent. Het gevaar dreigt als dat vertrouwen plots geschonden wordt: als intieme beelden die je van jezelf maakte plots online verschijnen, gedeeld worden in groepen via sociale media of gewoon getoond worden op de speelplaats op school. Wanneer dat gebeurt, kan dat een enorme psychische impact maken op de maker van de beelden. Uiteraard is het verspreiden van beelden, zonder toestemming van de maker, bij wet verboden. Als iemand deze beelden toch verspreidt kan dit verregaande juridische gevolgen hebben.

Als ouder kun je je kinderen uiteraard verbieden om aan sexting te doen, maar in tijden waarin vrijwel elke jongere over een smartphone beschikt, is het onmogelijk om dit ook effectief op te leggen. Jongeren die aan sexting willen doen, zullen dat ook doen, ongeacht het feit dat mama en papa het niet goedkeuren. Daarom is het misschien een beter idee het er tijdig met je kinderen over te hebben. Maar hoe snijd je het onderwerp aan?

Tussen de soep en de patatten!

Je wilt als ouder ongetwijfeld dat je kind zo goed mogelijk behoed wordt van alles wat er kan misgaan. Zeker als het gaat over alles wat met seksualiteit te maken heeft. Toch hebben de meeste ouders het moeilijk om het over dit onderwerp te hebben. Om die reden wordt een onderwerp zoals sexting ook vaak uitgesteld. Dat doe je nochtans beter niet. Kinderen zijn zich niet altijd bewust van de gevolgen die zich kunnen voordoen wanneer ze van zichzelf naaktbeelden maken en versturen. Serieuze onderwerpen zoals sexting bespreken hoeft absoluut niet zwaar te zijn. Begin een gesprek in de wagen, tijdens het tv-kijken of gewoon aan tafel, letterlijk tussen de soep en de patatten. Wanneer je het onderwerp ook aanhaalt, doe het steeds op een heel open manier en vooral op tijd!  We geven jullie enkele tips:

  • Haal het onderwerp tijdig aan. Wacht niet tot je kind er zelf vragen over stelt. Je kunt het er bijvoorbeeld al een eerste keer over hebben op het moment dat je kind de eerste smartphone krijgt. Vanaf dat moment is het belangrijk dat je kind zich bewust is van de gevolgen dat het versturen van een naaktfoto kan hebben.
  • Pik het op als er iets over verschijnt in de media. Dat maakt het makkelijker om er over te beginnen en je hebt gelijk een voorbeeld van wat er fout kan gaan.
  • Kinderen spreken zelden van ‘sexting’ maar wel van ‘een naaktfoto versturen’. Gebruik termen die je kinderen ook gebruiken.
  • Sexting is niet abnormaal en hoeft geen probleem te zijn dus maak het dat er ook niet van. Ga niet met paard en speer ter oorlog door je kind te verbieden aan sexting te doen maar maak je kind vooral bewust van de gevolgen die het met zich mee kan brengen. Leg vooral de nadruk op ‘veilig sexten’. Bespreek hoe je kind de gevolgen ervan kan beperken.
  • Als je kind afwezig lijkt, laat dat je dan niet tegenhouden om het gesprek verder te zetten of nadien nog eens opnieuw aan te halen. De reden voor deze afwezigheid is waarschijnlijk het ongemakkelijk gevoel of de gêne die je kind heeft om het hierover met jou te hebben.
  • Houd het niet bij één gesprek. Hoe vaker jullie over het onderwerp spreken, des te makkelijker zal het ook gaan.

Het is ook ok om niet aan sexting te doen!

Geef je kind tot slot ook mee dat het ook ok is om niet aan sexting te doen. Zet je kind er toe aan zichzelf af te vragen voor wie het aan sexting zou doen. Is het iets dat je kind voor zichzelf wilt? En zo ja, wat is de reden daarachter? Of is het toch onder druk van anderen? Misschien is je zoon of dochter wel bang dat het liefje het uitmaakt als hij of zij geen foto verstuurt. Kortom er zijn zoveel mogelijke beweegredenen voor jongeren om aan sexting te doen. Aan jou om die redenen te ontdekken en eventuele alternatieve manieren te bedenken om hun doel te bereiken.

Vond je dit artikel nuttig? Wil je graag nog meer interessante tips en tricks die je kunnen helpen bij het opvoeden van je kindjes? Neem  dan zeker een kijkje op onze Parentia blog!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!