Brussel
Wallonië
Vlaanderen
Français
Nederlands

Psychologische begeleiding voor studenten: hier kun je terecht

Steeds meer studenten zoeken online en offline hulp of psychologische begeleiding. Dat melden alle Belgische universiteiten, die het aantal sessies bij hun studenten gestaag zien stijgen. Heeft jouw studerende zoon of dochter het moeilijk en vraag je je af waar je hulp kunt zoeken? We zetten je op weg.

Hoe help je je kind als ouder?

Als ouder sta jij het dichtst bij je kind. Wees een veilige haven. Het is vooral belangrijk dat je kind met je durft praten over de moeilijkheden waarmee hij of zij worstelt. Wees toegankelijk en sta open voor wat je kind te vertellen heeft. Reacties als “Maak je daar nu zo’n probleem van?” of “Wees wat strenger voor jezelf” zijn niet bevorderend voor het vertrouwen dat je kind in jou stelt. Neem je kind serieus.

Zoek online hulp

Mocht je voelen dat je zoon of dochter geen behoefte heeft om met jou te praten, probeer hem of haar dan met iemand anders in contact te brengen voor een goed gesprek. Praten is de eerste stap om je kind zich beter te laten voelen. Dit hoeft geen fysiek gesprek te zijn.Talrijke initiatieven staan namelijk 24 op 7 klaar voor een telefoontje of chatsessie. Enkele van deze hulpgevers zijn Awel, JAC en Tele-Onthaal.

Klop aan bij de studentenpsycholoog

De eerste persoon bij wie je kind fysiek terechtkan in de zoektocht naar psychologische hulp is de studentenbegeleider. Op het intranet en de officiële website van de universiteit of hogeschool waar je kind studeert, vind je meer informatie. Die begeleider kan je kind eventueel doorverwijzen naar de studentenpsycholoog. Door de grote vraag naar begeleiding kunnen de studentenpsychologen aan de verschillende onderwijsinstellingen soms niet iedereen helpen, en moeten ze je kind doorverwijzen naar een externe psycholoog. Heel wat centra voor geestelijke gezondheidszorg werken samen met universiteiten en hogescholen om het capaciteitsprobleem op te vangen.

Parentia helpt jou en je gezin

Parentia is een van de uitbetalingsactoren (Vlaanderen)/kinderbijslagfondsen (Brussel, Wallonië) van het startbedrag (Vlaanderen) of kraamgeld (Brussel, Wallonië) en het Groeipakket (Vlaanderen) of de kinderbijslag (Brussel, Wallonië). Maar we staan je ook graag bij met raad en daad. Lees onze blogs voor meer tips bij de opvoeding of hulp bij je gezinsadministratie.

Bronnen:

  • De websites van de Vlaamse hogescholen en universiteiten
  • Université catholique de Louvain

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!