Brussel
Wallonië
Vlaanderen
Français
Nederlands

Mijn kind heeft faalangst: dit kun je doen als ouder

Faalangst komt vaak voor in onze prestatiegerichte maatschappij. Ook kinderen ontsnappen niet aan de druk. Zij ervaren evengoed lichamelijke kwaaltjes die een gevolg zijn van faalangst, al kunnen ze er hun vinger niet altijd op leggen. Maar faalangst kan ook positieve gevolgen hebben. Parentia wijd je in in de mysteries van faalangst.

Wat is faalangst?

Faalangst is een situatiegebonden angst die je kind bijvoorbeeld kan ervaren bij een spreekbeurt, een sportwedstrijd of een toets, of wanneer het (niet) gekozen wordt om een groepje te vormen in de klas of voor een optreden.

Kinderen zijn bang om de waardering van de familie te verliezen of niet te voldoen aan de (soms te hoge) verwachtingen. Het kan gaan om jouw verwachtingen als ouder, maar ook om verwachtingen die je zoon of dochter van zichzelf heeft. 

Zo herken je faalangst

Wees attent voor de typische symptomen van faalangst, zoals:

  • lichamelijke symptomen: buikpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, misselijkheid of zweethanden;
  • gedragsmatige symptomen: drukte, stotteren, onnodig lachen, verlegenheid, chaotisch gedrag, niet naar school of naar de sportclub willen, concentratieproblemen, black-outs;
  • psychische symptomen: negatieve gedachten hebben of negatieve uitspraken doen, piekeren.

Is faalangst altijd negatief?

Faalangst kan positief of negatief zijn, dit verschilt van kind tot kind. Negatieve faalangst treedt op wanneer je kind volledig blokkeert en het gevoel heeft dat hij of zij er niet in gaat slagen om een opdracht tot een goed einde te brengen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een negatief zelfbeeld.

Positieve faalangst is dat tikkeltje spanning dat sommigen juist nodig hebben om beter te presteren. In tegenstelling tot negatieve faalangst wordt je kind er niet door belemmerd.

Tips om faalangst bij je kind te voorkomen of te verhelpen

  • Leg uit wat faalangst is.
  • Laat je kind zijn of haar gevoel verwoorden en vermijd reacties waarin je weinig begrip uitspreekt.
  • Vergelijk geen prestaties binnen het gezin.
  • Hou rekening met de mogelijkheden van je kind. Jouw verwachtingen zijn misschien niet altijd realistisch.
  • Heeft je kind lang gewerkt, maar is het resultaat toch niet zo goed? Geef het toch een schouderklopje voor de inspanning. Falen is leren!
  • Geef positieve feedback en bevorder het zelfvertrouwen van je kind. Probeer geen nadruk te leggen op scores. Je zegt dus beter “Je hebt echt je best gedaan” dan “Een 9/10: goed gewerkt!”
  • Ga niet mee in het ontsnappingsgedrag van je kind. Je kind moet leren omgaan met de spanning die het voelt.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Gaat je kind naar een sportclub of andere hobby? Presteren is niet nodig, het gaat er vooral om het plezier, toch?

Lees ook onze andere blogs

Vond je dit een interessant artikel? Neem dan zeker een kijkje op onze blog en laat je inspireren  of begeiden in je gezinsadministratie.

Bronnen



Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!