FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Hoe bescherm je je tegen fraude op het internet?

Internetfraude, ook wel eens phishing genoemd, is een techniek waarbij een oplichter vertrouwelijke informatie van iemand verkrijgt. Zo kan de dader de identiteit van het slachtoffer stelen of toegang krijgen tot zijn bankrekening. Sinds een paar dagen is een nieuwe internetfraude in omloop. De oplichters doen zich voor als je uitbetalingsactor/kinderbijslagfonds. Als je zo’n mail ontvangt, wees dan waakzaam! Parentia geeft je wat raad om je beter te beschermen in dergelijke situaties.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van fraude waarbij oplichters zich bijvoorbeeld voordoen als je uitbetalingsactor. Deze vorm van oplichting is vrij eenvoudig: je krijgt een nep mail, waarin een nep URL-link staat. Deze link verwijst je dan door naar een externe website die om je persoonlijke gegevens en bankgegevens vraagt.

Als je je in die situatie bevindt, moet je je persoonlijke gegevens of je bankgegevens nooit meedelen. Parentia vraagt je dergelijke informatie trouwens nooit per mail. Als je je gegevens verzendt, dan krijgt de oplichter ook toegang tot al die informatie. Hij kan jouw identiteit stelen en zelfs toegang krijgen tot je bankrekening.

Hoe herken je een verdachte mail?

Verdachte mails kun je gemakkelijk detecteren als je op verschillende punten let:

  • Lees de inhoud van de mail zorgvuldig. De meeste oplichters zijn niet erg gewetensvol; hun mails staan vol taalfouten.
  • De opmaak van de mail kan er ook vreemd uitzien of zelfs slordig zijn. Het Parentia-logo zou er bijvoorbeeld niet op verschijnen. Wees altijd voorzichtig als je iets ongewoons opmerkt.
  • Maak er een gewoonte van om het e-mailadres van de afzender te controleren en ga na welk domeinnaam hij precies gebruikt. Authentieke mails van Parentia worden altijd verstuurd via een e-mailadres met Parentia als domeinnaam; onze e-mailadressen eindigen dus steeds met ‘@parentia.be’.

De mails die in omloop zijn, zijn zowel in het Frans als in het Nederlands geschreven. Hierbij enkele voorbeelden:

Voorbeeld 1:

Opgelet: er zijn ook phishingberichten die per WhatsApp of SMS doorgestuurd worden over de schoolbonus. Indien je een verdacht bericht ontvangt, raden we je aan om de link niet te openen. Verwijder ook meteen het bericht nadat je dit ontvangen hebt. Zo zien de frauduleuze berichten er uit:

Voorbeeld 2:

Enkel in Vlaanderen - Opgelet: er circuleert een valse e-mail waarin een tussenkomst van € 135 via het Groeipakket wordt beloofd voor 'elektriciteit- en aardgasondersteuning'. Deze informatie klopt niet!

Voorbeeld 3:

Wat moet je doen als je een verdachte mail ontvangt?

Denk je het slachtoffer te zijn van een poging tot phishing? Dan kun je best de volgende maatregelen nemen:

  • We raden je aan om de verdachte mail door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Dankzij een automatisch proces, kan het CCB (Centrum voor Cybersecurity België) alle links van de mail blokkeren als deze daadwerkelijk verdacht is. Op die manier help je ook je medemens voorkomen dat hij in het valstrik van de oplichter loopt.
  • Markeer de mail als spam in jouw mailbox. Toekomstige mails van de afzender zullen nu automatisch verplaatst worden in jouw spam folder. Zo moet je je hierover geen zorgen meer maken.
  • Als je aan de inhoud van een mail twijfelt, klik dan nooit op de URL-links die er in staan. Neem contact op met Parentia en vraag aan je contactpersoon of deze mail authentiek is of niet.
  • Als je per ongeluk op een van de links klikt, controleer je best de URL van de website. De URL-link van Parentia is www.parentia.be en wordt voorafgegaan door de aanduiding ‘https’. Je ziet ook een slot staan links van de URL-link. Dit betekent dat de website veilig is en dat je gegevens versleuteld zijn. Als dit niet het geval is, ben je op de verkeerde website.

Oplichters zijn sluw en slagen er altijd in om nieuwe technieken te vinden om hun doel te bereiken. Het beste advies dat we je kunnen geven, is om altijd waakzaam te blijven. Schiet niet in paniek en probeer jezelf zo goed mogelijk te informeren om fraude te voorkomen. Door je gezond verstand te gebruiken, zal je de meeste vormen van oplichting wel zelf kunnen vermijden.

Bron:
Safeonweb.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!