Heb ik als werknemer recht op vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof?
Wanneer krijg ik vaderschapsverlof als werknemer?
Als wettelijke vader heb je recht op twintig dagen vaderschapsverlof of geboorteverlof gedurende vier maanden na de bevallingsdatum als je…
- verbonden bent door een arbeidsovereenkomst;
- een wettelijke afstammingsband hebt met het kind.
Heb je als zelfstandige ook recht op vaderschapsverlof? Natuurlijk! We leggen je in deze blog alles uit over het vaderschapsverlof voor zelfstandigen.
Wie maakt aanspraak op meeouderschapsverlof?
Als meeouder heb je recht op twintig dagen geboorteverlof gedurende de 4 maanden na de bevallingdatum als …
- het kind enkel een wettelijke afstammingsband heeft met de moeder. Is er ook een wettelijke afstammingsband met een vader, dan is er enkel een recht op vaderschapsverlof voor de vader en geniet je als de meeouder geen geboorteverlof.
- jij, als werknemer (meeouder) op het ogenblik van de geboorte:
- gehuwd bent met de persoon van wie de afstamming vaststaat.
- hetzij wettelijk samenwoont met diegene van wie de afstamming vaststaat en bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats heeft. Bovendien mag je niet verbonden zijn door een band van bloedverwantschap (zoals ouder en kind) die leidt tot een huwelijksverbod waarvoor de Koning geen ontheffing kan verlenen;
- hetzij sedert een onafgebroken periode van drie jaar voorafgaand aan de geboorte op permanente en affectieve wijze samenwoont met diegene ten aanzien van wie de afstamming vaststaat en bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats heeft, en niet verbonden is door een band van bloedverwantschap die leidt tot een huwelijksverbod waarvoor de Koning geen ontheffing kan verlenen. Een uittreksel van het bevolkingsregister bewijst de samenwoning en de hoofdverblijfplaats
Hoelang duurt het geboorteverlof of vaderschapsverlof?
Je hebt maximum twintig dagen recht op vaderschapsverlof of geboorteverlof. Je hebt de keuze om al deze dagen of een deel ervan in één keer of gespreid op te nemen binnen de vier maanden na de bevalling.
Je kunt je vaderschapsverlof of geboorteverlof wel enkel in hele werkdagen opnemen. Een halve dag of enkele uren opnemen kan dus niet. In geval van een geboorte van een tweeling of meerling, krijg je geen extra dagen vaderschapsverlof.
Ontvang ik nog een loon tijdens het vaderschapsverlof of geboorteverlof?
Kan moederschapsverlof overgezet worden naar vaderschapsverlof of geboorteverlof?
In 2 specifieke situaties kan het resterende moederschapsverlof omgezet worden in geboorteverlof:
- Is je baby al thuis, maar de mama moet langer dan 7 dagen in het ziekenhuis verblijven? Het geboorteverlof start vanaf de 8ste dag na de geboorte tot op het moment dat de mama naar huis mag, of uiterlijk tot het einde van het niet-opgenomen moederschapsverlof door de mama.
- Overlijdt de mama? Het resterende saldo van het moederschapsverlof wordt omgezet naar geboorteverlof voor de papa of meeouder.
Wat is het verschil met ouderschapsverlof voor vaders?
Meer lezen over ouderschapsverlof?
Bronnen:
- Werk België
- Belgium
- Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsuitkeringen
- Kind en Gezin
Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.
De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.