FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Zo stimuleer je de creativiteit van je kind!

Volwassenen nabootsen, winkeltje spelen met denkbeeldige klanten of samen zandtaartjes maken: de fantasie van kinderen reikt ver. Je kunt hun creativiteit stimuleren door te kiezen voor bepaald speelgoed of specifieke spelvormen. We lijsten de belangrijkste manieren hieronder op!  

Creativiteit bij kinderen start tussen de twaalf en achttien maanden 

Zodra kinderen een jaar tot anderhalf jaar zijn, beginnen ze creatief te spelen. Je kunt die spelletjes stimuleren door eens niet voor kant-en-klaar speelgoed te kiezen. Kartonnen dozen, zand, water of zelfs een wasmand: de fantasie van het kind maakt er iets helemaal anders van. Vanaf achttien maanden gaan ze ook ‘tekenen’. Dat start met de verwondering over wat er tevoorschijn komt op het papier als ze met het potlood op het blad bewegen. Uiteindelijk zijn ze ook in staat om echte figuren te gaan tekenen. Geef hen een thema of laat ze op muziek tekenen: hoe minder grenzen, hoe beter! 

Tussen achttien maanden en drie jaar zijn kinderen gek op fantasiespelletjes. De peuters gaan nabootsen wat ze in het echte leven zien: de pop krijgt een flesje, Bruno de Beer moet naar de dokter of Raf Giraf rijdt op de trein (bijvoorbeeld een kartonnen doos). Doe enthousiast mee met deze spelletjes. Krijg je van je kind een fictief taartje voorgeschoteld? Doe alsof je het opeet en zeg hoe lekker je het vond. Zo oefenen jullie samen ook nog eens sociale vaardigheden.

Speelgoed om creativiteit te stimuleren 

Naast tekenen en spelen met voorwerpen die ze als fictieve voertuigen of huisjes kunnen gebruiken, zijn er nog heel wat spelletjes die je kindje zijn creatieve brein laat ontdekken.  

  • Verkleden:  
    Verzamel in een koffer wat verkleedkleren waarmee je kindje aan de slag kan. Dat hoeven geen échte verkleedkleren te zijn: laat die verbeelding maar werken! Want lijkt papa’s lange witte hemd niet op een doktersjas? En die oude handtas van oma is perfect te combineren met die fuchsia boa …  

  • Taalspelletjes: 
    Al vanaf zéér jonge leeftijd, is het belangrijk dat je veel met je kindje praat. Zingen, rijmen, klankspelletjes: je kind zal op termijn meer en meer gaan reageren. Als kinderen groter zijn, kun je hun creativiteit stimuleren door spelletjes zoals ‘kop-staart’: noem een dier dat met de eindletter van het vorige dier begint. Samen een rijmpje maken of liedjes op een andere manier zingen, … Deze spelletjes zijn ook ideaal voor tijdens (lange) autoritten!  

  • Buiten spelen:  
    Niets zo leuk als stenen verzamelen, omgevallen bomen ombouwen tot ‘kamp’ of soep maken van blaadjes, planten en gras. Smullen maar! 

  • Knutselen: 
    Ga aan de slag met een specifiek doel of laat je kindje zelf kiezen hoe hij de opdracht invult. Zorg voor voldoende materiaal om de verbeelding te prikkelen. 

  • Boekjes:  
    Zowel voorlezen als de kindjes zelf laten lezen (ook als ze dat nog niet kunnen) is belangrijk voor de creatieve ontwikkeling van het kind.  

  • Ruimte:  
    Voorzie voldoende ruimte waarin je kind onbezorgd kan spelen, ontdekken en fantaseren. Wees niet bang voor rommel: na het spelen leer je je kind om meteen op te ruimen. Win-win, toch? 

Tot slot: geef je kleintje de kans om zich te vervelen. Dat zijn de momenten waarop hij of zij net extra uitgedaagd wordt om vindingrijk te zijn. Veel plezier met de creatieve uitspattingen van je oogappel! 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!