Werkaanpassing bij zwangerschap: hoe zit het in elkaar?
Breng je werkgever op de hoogte
Welke maatregelen kan je werkgever nemen?
Afhankelijk van je situatie, beslist je werkgever over de te nemen maatregelen:
- Een gedeeltelijke verwijdering: je werkomstandigheden of werktijd kunnen gewijzigd worden. Als dit niet mogelijk is, kan je werkgever je mogelijks ook aangepast werk geven dat verenigbaar is met je toestand.
- Een volledige verwijdering: als het niet mogelijk is om je werk aan te passen, moet je stoppen met werken.
Is er recht op een uitkering?
Bij gedeeltelijke of volledige werkverwijdering, kun je aanspraak maken op een uitkering. Hiervoor moet je:
- loonverlies lijden omwille van je werkverwijdering;
- voldoen aan dezelfde voorwaarden als die voor een uitkering tijdens de moederschapsrust;
- drie documenten bezorgen aan je ziekenfonds:
- een getuigschrift van je werkverwijdering, ingevuld door je werkgever;
- een kopie van het formulier voor de gezondheidsbeoordeling, ingevuld door de arbeidsarts;
- in geval van een gedeeltelijke werkverwijdering: een getuigschrift van je behandelende arts, waarop de geplande bevallingsdatum aangegeven wordt. Verwacht je een meerling? Dan moet de arts dit ook vermelden.
Het bedrag van de uitkering hangt af van de soort werkverwijdering.
- Voor gedeeltelijke werkverwijdering:
- Je voert aangepast werk met loonverlies uit. Je uitkering bedraagt 60% van het verschil tussen je brutoloon van de uitoefening van je werk vóór de werkverwijdering en het brutoloon van het aangepaste werk.
- Je hebt twee loontrekkende banen en stopt met werken in één van deze banen. Je ontvangt een uitkering dat overeenkomt met 60% van het brutoloon voor het werk dat je hebt stopgezet.
- Voor volledige werkverwijdering:
- Je wordt tijdens je zwangerschap van het werk verwijderd. Je ontvangt een uitkering die 78,237% bedraagt van je bruto dagloon vanaf de 1e dag van de werkverwijdering tot de week vóór de geplande bevallingsdatum.
- Je wordt van het werk verwijderd na je moederschapsrust. In dit geval, ontvang je een uitkering dat overeenkomt met 60% van het bruto dagloon.
Meer informatie vind je terug op de website van het RIZIV.
Wat als je zelfstandige in bijberoep bent?
Indien je volledig of gedeeltelijk verwijderd wordt, kun je je zelfstandige activiteit blijven voortzetten mits voorafgaande toestemming van de adviserend arts van je ziekenfonds. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Om je activiteit voort te zetten, moet je:
- een schriftelijke toestemming vragen aan de adviserend arts van je ziekenfonds;
- een medisch getuigschrift bezorgen aan je ziekenfonds. Het getuigschrift geeft aan dat je zelfstandige activiteit geen risico vormt voor je gezondheid en dat van je kind.
- rekening houden met het feit dat je deze activiteit niet mag uitoefenen tijdens de dagen of uren waarop je normaal gewerkt zou hebben in het kader van je loontrekkende baan.
Opgelet: indien je een uitkering ontvangt in het kader van je werkverwijdering, wordt deze verminderd met 10% als je je zelfstandige activiteit voortzet.
Vond je dit een interessant artikel? Neem een kijkje op onze blog waar je nog meer artikelen terugvindt die je helpen bij je gezinsadministratie of laat je inspireren door tal van tips en tricks!
Bron:
Riziv.be