Brussel
Wallonië
Vlaanderen
Français
Nederlands

Seksuele opvoeding: wanneer zijn kinderen klaar voor de bloemetjes en de bijtjes?

“Sam is een jongen, want die heeft een piemel.” Of: “Wanneer gaan mijn borsten groeien?” Kinderen hebben al snel interesse in hun eigen lichaam en dat van een ander. Daarom spreken we over seksuele opvoeding en niet langer over seksuele voorlichting: het hoort erbij, van in het begin dus. Maar wanneer leg je je kind uit waar kindjes nu écht vandaan komen?  

Seksuele opvoeding start van bij de geboorte 

We kunnen het niet genoeg herhalen: seksuele opvoeding voor kinderen is een doorlopend proces. Je kind zal uit zichzelf vragen stellen, maar het is ook belangrijk om zélf thema’s aan te kaarten. Dat kan bijvoorbeeld als je kind gedrag stelt waarvan het moet begrijpen dat dat niet altijd en overal gepast is. Je kunt hen speels duidelijk maken wanneer dat niet hoort. Je hoeft je peuter dus niet meteen op de vingers te tikken wanneer hij of zij aan zijn geslachtsdelen komt. Met een grapje maak je ook veel duidelijk. Zo’n open houding verlaagt mogelijke drempels voor latere vragen. 

Zeggen én doen 

Het is natuurlijk belangrijk om zelf ook rustig met seksualiteit om te gaan. Niet enkel wanneer je kind vragen stelt, maar ook wanneer je je tiener betrapt op surfen naar porno op het internet. Of wanneer er een zwoele scène op televisie voorbijkomt en je negenjarige begint te giechelen. Je houding tegenover je eigen seksualiteit en die van anderen is een voorbeeld voor je kind en beïnvloedt zijn omgang met seksualiteit.  

Indicatie voor leeftijden 

Ten slotte geven we graag een indicatie mee van de leeftijden waarop kinderen klaar zijn voor specifieke thema’s. 

  • 0-3 jaar: je kind leert het fysieke verschil tussen jongens en meisjes kennen. Benoem alle lichaamsdelen – al dan niet met termen op kindermaat. 

  • 4-10 jaar: vertel over affectie en intimiteit. Je kunt het hebben over knuffelen en  zoenen. Ga uit van de behoefte van je kind. Geef steeds eerlijke antwoorden, op de gepaste tijd en plaats. Een tienjarige heeft best al een basiskennis van hoe ‘het’ precies in zijn werk gaat en wat belangrijke waarden rond seks zijn. Benadruk het belang van wederzijds respect en vertrouwen.  

  • 10-11 jaar: je kind maakt vermoedelijk al enkele lichamelijke veranderingen door. Praat over wat het meemaakt en wat het nog te wachten staat. Menstruatie, baard in de keel, een eerste natte droom, … Gebruik gerust boeken, filmpjes of andere media om je te helpen!  

  • Ouder dan 11 jaar: je kind begint volop te puberen. Het is belangrijk dat het genoeg geïnformeerd is over aankomende seksuele ervaringen. Praat open over anticonceptie en veilig vrijen.  

Op zoek naar nog meer informatie voor ouders? Lees onze andere blogartikelen.

Bronnen:

  • Groeimee.be
  • Goedgezind.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!