FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Scheiding: wat met de kinderen?

Een echtscheiding heeft een grote impact op je leven, maar ook op dat van je kinderen. Wat moet je al dan wel (of niet) doen opdat alles zo goed mogelijk verloopt voor je zoon of dochter? We geven je alvast enkele tips mee over praktische zaken die je samen met je partner moet bespreken, maar ook over hoe je je echtscheiding aankondigt aan de kinderen.

Welke administratieve zaken moet je in orde brengen?

Eerst en vooral moet je een aantal afspraken maken met je ex-partner : waar gaan de kinderen wonen, welke zijn de verblijfsmodaliteiten, wat met hun opleiding en opvoeding, etc. Ook van belang is hoe jullie de kosten van de kinderen zullen verdelen. We raden jullie aan om dit eerst samen onderling te bespreken om zo tot een akkoord te komen. De rechter zal het akkoord bekrachtigen zolang het geen nadelen heeft voor de kinderen. Vinden jullie onderling geen akkoord? Dan kunnen jullie beroep doen op een erkend bemiddelaar om dit verder te bespreken.

Geraken jullie nog steeds niet tot een akkoord ondanks de ingreep van de bemiddelaar, dan neemt de rechter de beslissing zelf in het belang van het kind. In principe zal de rechter ervoor zorgen dat het kind evenveel tijd doorbrengt bij beide ouders en geeft hij de voorkeur aan co-ouderschap: beide ouders kunnen in dit geval beslissingen nemen over de woonplaats, verblijfsmodaliteiten, etc. Indien co-ouderschap niet mogelijk is, zal de rechter een andere beslissing nemen, telkens in voordeel van het kind.

Als je het niet eens bent met bepaalde beslissingen, kun je steeds terecht bij de familierechtbank. De familierechtbank doet een uitspraak over de woonplaats, de verblijfsmodaliteiten, de uitoefening van het ouderlijk gezag, het onderhoudsgeld, …. Minderjarige kinderen hebben trouwens het recht om gehoord te worden door een rechter omtrent het ouderlijk gezag, het verblijf en persoonlijk contact met de ouders.

Je echtscheiding aankondigen aan de kinderen: hoe begin je eraan?

Een echtscheiding is niet enkel een hoop administratieve zaken in orde brengen: het heeft ook een grote emotionele impact op je kinderen. Het is dus van belang dat je deze bijzondere situatie aan je kind uitlegt. Maar hoe begin je hieraan en hoe vertel je je kind dat zijn ouders niet meer samen willen wonen? Of je kind nu jong is of niet, het is altijd van belang dat je de situatie zo duidelijk mogelijk uitlegt en simpele woorden gebruikt. Vertel hem alvast bij wie hij gaat wonen, wanneer hij elke ouder gaat zien, …. Stel jullie kinderen gerust door te zeggen dat de echtscheiding niet hun schuld is, dat ze niet de oorzaak zijn van de beslissing om te scheiden. Probeer je ex-partner ook te betrekken in het gesprek en houd de kinderen steeds in gedachte tijdens het gesprek. Op die manier krijgt je kind ook het gevoel dat jullie zich om zijn welzijn bekommeren. Zorg er wel voor dat jullie allebei op dezelfde golflengte zitten: als jij A zegt, moet je ex-partner geen B zeggen. Neem de tijd om alles te herhalen zodat je kind de situatie goed begrijpt en bereid je voor op eventuele vragen. Ben je nieuwsgierig over hoe je kind erover denkt? Plan een leuke activiteit samen met zoon- of dochterlief: hij of zij zal misschien van de gelegenheid gebruik maken om je een aantal zaken toe te vertrouwen.

De echtscheiding is nu officieel uitgesproken: wat nu?

Eens de scheiding officieel uitgesproken wordt, raden we je aan de vaste rituelen van je kinderen voort te zetten. Lees een verhaal voor het slapengaan als je kind dat gewoon is of kijk samen naar zijn favoriete tv-serie na het huiswerk. Zo breng je je kinderen tot rust en blijven ze in een vertrouwde omgeving, ongeacht de gezinssituatie niet meer dezelfde is. Als je kinderen van thuissituatie veranderen, kan het ook helpen om hen iets mee te geven van de andere ouder om een gevoel van rust en veiligheid te bewaren.

Heeft je ex-partner een nieuwe lief of heb je zelf een nieuwe partner gevonden? Dan zal je dit vroeg of laat ook moeten meedelen aan je kinderen. Net zoals voor de scheiding, zal je de situatie ook duidelijk aan je kinderen moeten uitleggen. Stel je lief niet voor als een “nieuwe” papa of mama; je kinderen krijgen anders het gevoel dat je de andere ouder wilt vervangen. Vertel hen simpelweg dat je deze persoon graag ziet en dat je graag met hem of haar zou willen samenwonen in de toekomst. Wringt er iets nadat je dit gezegd hebt? Hebben je kinderen misschien het gevoel dat je hen gaat verwaarlozen of geen tijd meer met hen gaat doorbrengen? Stel hen dan onmiddellijk gerust: je liefdesrelatie zal geen impact hebben op jullie ouder-kindrelatie. 

Het is ten slotte van belang dat je goed voor jezelf zorgt tijdens deze overgang. De kunst om goed voor je kinderen te zorgen in deze situatie, is om eerst goed voor jezelf te zorgen. Leg jezelf dus zoveel mogelijk in de watten! Houd je moreel hoog, je kinderen zullen je positieve attitude ongetwijfeld ook appreciëren. Ze willen je tenslotte ook zien lachen en genieten van het leven: jouw welzijn is ook hun welzijn.  

Vond je dit artikel nuttig? Had je graag bijkomende informatie over soortgelijke of ook andere onderwerpen? Neem dan zeker een kijkje op onze blog waar je verschillende interessante artikelen terugvindt.

Bronnen:
  • Vlaanderen.be
  • Kindengezin.be
  • Belgium.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!