Brussel
Wallonië
Vlaanderen
Français
Nederlands

Op reis met de wagen! Hoe bereid je je best voor?

Gedaan met school, de vakantie komt eraan en je bent al in vakantiestemming. Er komt slechts één wolkje aan: de lange reistijd met de kinderen op de achterbank. Net zoals jij, kijken ze ernaar uit! Alleen uiten ze hun ongeduldigheid op een andere manier, die soms moeilijk te beheersen is. Niets beter dan een goed voorbereide rit! Parentia deelt enkele nuttige tips!

Papa, mama ik verveel me!

Hoe hou je je kinderen bezig?

Tijdens een lange rit, komt er bij de kinderen wel wat verveling kijken. Als je de mogelijkheid hebt om ’s nachts of in de vroege ochtenduurtjes te vertrekken, maak hier zeker gebruik van. Eens het enthousiasme van het vertrek voorbij, zal je kroost waarschijnlijk opnieuw in slaap vallen en wordt de achterbank stil. Die moet je zeker koesteren.

Houd ook steeds in je achterhoofd dat het uur dat je GPS aantoont niet het uur zal zijn waarop je zal toekomen. Als je een lange rit voor de boeg hebt staan, zal je ongetwijfeld (meermaals) moeten stoppen en dit neemt tijd. Je gezin heeft nood aan wat beweging, en jij als bestuurder hebt nood aan wat ontspanning om je reis in alle veiligheid verder te zetten.

Eens de nacht of het dutje voorbij, zal je je kinderen wat moeten bezighouden. De groten zullen hun smartphone of tablet bovenhalen, terwijl de jongere kinderen jouw ideeën nodig zullen hebben:

  • Voorzie aan de achterkant van de bestuurders- en passagierszetel een opbergtas. Je kinderen kunnen dan zelfstandig wat spulletjes opbergen en zich hiermee bezighouden. Heb je er geen? Geen probleem, een kleine rugzak is perfect. Laat je kinderen wel zelf kiezen wat ze graag meenemen, rekening houdend met het formaat van de rugzak.
  • Wat papier, stickers en kleurpotloden maken de creatievelingen in je gezin zeker gelukkig.
  • Zijn jouw kinderen echte zangtalenten of houden ze gewoon van muziek? Besteed ook wat tijd aan hun favoriete muziek en laat jullie stem horen. Zo krijgen ze het gevoel dat de tijd voorbij vliegt en wie weet, jij misschien ook.
  • Als je oogappel niet reisziek is, kun je ook wat boeken of strips voorzien.
  • In de handel bestaan er talrijke reisspelletjes die je alleen of per twee kunt spelen. Dankzij het magnetische bord en de magnetische pions kun je onderweg heel gemakkelijk een spelletje spelen. Investeer je liever niet in speelgoed? Geen nood, er bestaan andere mogelijkheden zoals geheugenspelletjes in de trend van “Ik ga op vakantie en neem mee mijn beertje, mijn puzzel”. Maak de lijst steeds langer en vooral, vergeet niets! Denk ook aan de telspelletjes uit je eigen kindertijd: hoeveel rode auto’s kom je onderweg tegen?
  • Een dvd-speler die je op de achterzijde van de bestuurders- en/of passagierszetel plaatst of een tablet kunnen je oogappeltjes op de achterbank zeker een tijdje rustig bezighouden.

Enkele praktische tips?

  • Als je jonge kinderen hebt, kan het nuttig zijn om een potje te voorzien. Waar je ook bent, een dringende boodschap is in één twee drie geregeld. Maar natuurlijk, veiligheid eerst!
  • Denk aan een zonnescherm, misschien vind je er wel met de favoriete held van je kleine spruit.
  • Voorzie een aantal vuilniszakken. Je wagen blijft proper en wordt na talrijke uren rijden geen vuilnisbak en het kan helpen als een van je gezinsleden plots misselijk wordt in de wagen.
  • De rit is lang en kinderen hebben niet veel bewegingsruimte in de autostoelen. Verkies dus gemakkelijke kleding: een short met een elastiek en zonder knopen, een legging, een t-shirt,...
  • Kies je nu voor een zelfgemaakte picknick of voor een hapje in een wegrestaurant, vergeet niet om voldoende te drinken. Het kan nuttig zijn om de wagen te voorzien van een fles water en een koeltas. Zit je vast in de file of heb je dorst? Geen probleem, je hebt alles bij de hand.
    Een koekje of wat rauwe groenten en fruit zorgen tussen twee haltes door zeker voor wat plezier op de achterbank.
  • Als je met het gezin reist, zullen vochtige doekjes en een doos zakdoeken zeker van pas komen. 
  • Airco in de wagen? Pas de temperatuur aan aan de buitentemperatuur. Als je de airco regelt op 20°C terwijl het buiten 35°C warm is, veroorzaak je voor je lichaam een echte thermische schok. Best regel je de airco zo’n 5 à 7°C lager dan de buitentemperatuur. De airco stopzetten of verminderen voor je van plan bent te stoppen, maakt dat je lichaamstemperatuur geleidelijk aan verhoogt en het plotse temperatuurverschil niet moet ondergaan.
  • Vergeet niet om je te beschermen tegen de zon eens je de wagen verlaat. Denk aan een pet en zonnecrème als je even pauzeert of even wil genieten van de buitenlucht.

Ziezo, je bent voorbereid! Zin in wat lectuur? Raadpleeg dan onze blog met handige weetjes! 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!