FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

“Mijd katten tijdens je zwangerschap, anders krijg je toxoplasmose!” – Mythe of niet?

Moet je je allerliefste troeteldier de volle veertig weken negeren als je zwanger bent? Of vermijd je maar beter het huis van je bestie omdat ze een kat heeft? Zwangere mama’s krijgen vaak te horen dat het antwoord op die vragen ‘ja’ is, maar klopt dat ook? Je leest het hier!
“Katten brengen inderdaad een zeker risico mee voor zwangere vrouwen,” zegt professor Wilfried, “maar als je een beetje voorzichtig bent, is er helemaal geen reden om ze totaal te mijden. Je mag je viervoeter gerust aaien, maar ontsmet je handen na elk contact. In de uitwerpselen van katten kan immers de kiem voor toxoplasmose zitten. Zwangere mama’s hebben dus gedurende negen maanden het perfect excuus om de kattenbak niet te moeten schoonmaken!”

Wat is toxoplasmose of ‘de kattenziekte’?

Toxoplasmose is een ziekte veroorzaakt door een eencellige parasiet, Toxoplasma gondii, die voornamelijk door katten op de mens wordt overgedragen – vandaar de naam ‘kattenziekte’”, aldus professor Wilfried. “De parasiet kan in de uitwerpselen van katten zitten, en in de grond waar katten hun behoefte doen. Daarom moet je niet alleen voorzichtig zijn als je met een kat in aanraking bent gekomen: ook na het tuinieren is het belangrijk je handen goed te wassen, zelfs wanneer je geen kat hebt. De katten uit de buurt zouden jouw tuin namelijk wel eens als sanitaire faciliteit kunnen gebruiken. Ten slotte kan de parasiet voorkomen in rauw of onvoldoende gebakken of gekookt varkens- of schapenvlees.”

Wat als ik toxoplasmose oploop tijdens mijn zwangerschap?

Professor Wilfried: “Als een zwangere vrouw voor het eerst met toxoplasmose in aanraking komt, kan het ongeboren kindje besmet geraken. En dat leidt soms tot een miskraam, aangeboren aandoeningen of tot het verlies van het kindje. Let wel: de kans dat dit gebeurt, is klein. In België komt toxoplasmose gelukkig almaar minder voor, waardoor vandaag één enkele bloedtest aan het begin van de zwangerschap al volstaat om te weten wat je moet doen. Bovendien zijn een aantal vrouwen al immuun voor toxoplasmose, omdat ze de ziekte al eens doorgemaakt hebben – vaak zonder het te weten. Toch blijft het belangrijk om voorzichtig om te springen met je handhygiëne en op te letten met wat je eet tijdens je zwangerschap.”

Bij welk voedsel moeten zwangere vrouwen opletten voor toxoplasmose?

Verse groenten was je extra grondig, zodat je alle grondpartikels die mogelijk sporen van toxoplasmose bevatten wegspoelt. Daarnaast eet je maar beter even geen rauw of rood vlees. Laat rauw gehakt op je boterham of een carpaccio als voorgerechtje dus maar links liggen tot na je bevalling.”








Professor Wilfried Gyselaers is gynaecoloog en verloskundige in Ziekenhuis Oost-Limburg en hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt. Hij is gespecialiseerd in hoogrisicozwangerschappen en de werking van het hart- en bloedvatenstelsel bij zwangere vrouwen.



Mythe of niet – factcheck met professor Wilfried
Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende zwangerschapsmythes voor aan professor Wilfried, gynaecoloog en verloskundige. Zo kan jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan professor Wilfried!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!