FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Kost een thuisbevalling meer of minder dan in het ziekenhuis?

De kostprijs van je bevalling wordt bepaald door de plaats waar je bevalt en de manier waarop je bevalt. Beval je in het ziekenhuis, kies je voor een kort ziekenhuisverblijf of beval je thuis? Ook wie je behandelt beïnvloedt de totaalprijs, want sommige medische personeelsleden zijn niet geconventioneerd, en dan betaal je ereloonsuppelementen. Ten slotte is er ook nog de nabehandeling en eventuele kraamzorg of familiehulp, die allemaal een prijskaartje hebben. Als je zwangerschap normaal verlopen is en jij en je kindje gezond zijn, kom je in aanmerking voor een thuisbevalling. Die bevalling verloopt volledig natuurlijk (dus zonder ruggenprik) en wordt terugbetaald door je ziekenfonds. Maar er zijn wel enkele aandachtspunten. Volg even mee.

Welke kosten van je thuisbevalling dekt de verplichte ziekteverzekering?

Heel wat kosten worden terugbetaald door je ziekenfonds, maar die kan ook extra voorwaarden opleggen om meer terugbetaald te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan geconventioneerde zorgverstrekkers (huisarts, vroedvrouw). Niet-verbonden zorgverstrekkers hoeven zich niet aan vastgelegde tarieven te houden, waardoor de kans bestaat dat je ziekenfonds niet alle kosten volledig terugbetaalt. Zorg dat je goed de voorwaarden kent van je verplichte en aanvullende ziekteverzekering en je eventuele hospitalisatieverzekering voor je moet bevallen.

Thuis bevallen is doorgaans goedkoper 

Wanneer je kiest voor een thuisbevalling, loopt de rekening vaak minder hoog op dan bij een ziekenhuisbevalling. Maar alles hangt natuurlijk ook af van de zorgverstrekkers die je kiest. Als je op een weekdag bevalt, betaal je minder dan wanneer je kindje in het weekend ter wereld komt. Let op: voor veel verzekeraars is bevallen in een geboortehuis of geboortecentrum niet hetzelfde als thuis bevallen. Ook hier luidt dus het advies: check bij je ziekenfonds wat wel en niet terugbetaald wordt. Het contract van je hospitalisatieverzekering zal je ook wijzer maken over welke kosten inbegrepen zijn en welke niet. Denk bijvoorbeeld aan de onderzoeken tijdens je zwangerschap

Een geïnformeerde vrouw …  

Check op voorhand de tarieven van de vroedvrouwen die je begeleiden tijdens je thuisbevalling. Geconventioneerde vroedvrouwen vragen minder dan niet-geconventioneerde. Vroedvrouwen werken vaak met forfaitaire bedragen voor hun wachtdienst en het materiaal dat ze voorzien voor de bevalling, bovenop het materiaal dat je zelf moet voorzien voor je thuisbevalling.  

Vergeet je kraamgeld of startbedrag niet! 

Bij de geboorte van je zoon of dochter ontvang je een eenmalige geboortepremie: het startbedrag of kraamgeld. De geboortepremie kan al worden uitbetaald vanaf twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Daarna ontvang je maandelijks het Groeipakket of kinderbijslag. Vraag nu al je startbedrag in Vlaanderen of kraamgeld in Brussel of Wallonië aan.  

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!