Hoe kun je zuiniger omgaan met energie in tijden van crisis?
Zuiniger omgaan met energie: de kinderen gaan ook hun steentje moeten bijdragen
Energie uitsparen is niet enkel de verantwoordelijkheid van mama en papa. De kinderen gaan hier ook een rol in spelen. Overweeg je een drastische verandering in de levensstijl van je gezin? Bespreek dit eerst samen met je partner én kinderen, want iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen...
Enkele tips om je energieverbruik te verminderen:
Verwarm je huis op een efficiënte manier:
De verwarmingsinstallatie van je woning is waarschijnlijk de grootste energievreter. Om je verbruik te verlagen, kun je je laten inspireren door volgende tips:
- De temperatuur van je cv-ketel kun je tussen 55 en 60°C regelen.
- Zet de thermostaat lager. Voor de meeste mensen is de ideale temperatuur tussen 19 en 21°C. Een dikke trui of warme pantoffels kunnen je hierbij helpen. Vergeet de verwarming niet uit te draaien vóór het slapengaan.
- Ventileer je huis gedurende 15-30 minuten per dag om vocht te vermijden. Hierdoor zal je huis ook sneller verwarmen wanneer je de verwarming aanzet.
- Stof de radiatoren af . De warmte verspreidt zich op die manier beter.
- Sluit alle deuren in huis om geen warmte te verliezen.
- We slapen beter in een koele slaapkamer, liefst tussen 16 en 18°C. Verwarm de slaapkamers dus niet meer dan nodig. Gebruik ook dikke of warme lakens, bv. flanellen lakens.
- Niemand thuis? Zet je verwarming een paar graadjes minder.
- Draai de verwarming uit in kamers waar jullie weinig of nooit zijn, maar draai ze af en toe open om vochtproblemen en bevroren waterleidingen te voorkomen.
Opgelet: als je je woning niet genoeg verwarmt, kan vocht neerslaan op de ramen en muren van je huis en kunnen schimmels ontstaan die slecht zijn voor je gezondheid. Verwarm je huis voldoende of ventileer de vochtige kamers van je huis elke dag gedurende 30 minuten.
Houd je waterverbruik in de gaten:
Water gebruiken we dagelijks en kan ook een flinke duit kosten als je er niet zuinig mee omspringt:
- Kruip niet meer in bad, maar stap je douche in. Een douche van 9 minuten verbruikt 2 keer minder water dan een bad nemen. Normaliter duurt een douche minder dan 5 minuten. De temperatuur van het water regel je best tussen 30 en 37°C.
- Installeer een kraanbeluchter waar mogelijk.
- Was je kledij op 30°C in plaats van 40°C; handdoeken was je liefst op 60°C om bacteriën en virussen te doden.
- Een WC doorspoelen verbruikt veel water. Je kunt makkelijk water besparen door een grote plastieken fles water in de stortbak te leggen.
Bespaar op je elektriciteitsfactuur:
Elektronische apparaten zijn hier ook grote boosdoeners:
- Ga op zoek naar toestellen in stand-by modus en trek de stekker uit het stopcontact indienmogelijk. Er zijn sowieso een paar toestellen in elke woning die niet helemaal uitgeschakeld worden en energie verbruiken. Denk maar aan je tv, koffiezet,…
- Om je koelkast zo efficiënt mogelijk te laten werken, kun je de temperatuur op 5°C regelen. Voor je diepvries is -18°C meer dan voldoende. Zo minimaliseer je het verbruik van deze 2 energie-intensieve toestellen.
- Haal het ijs uit je diepvries om het verbruik te doen dalen.
- Vul je diepvries zo veel mogelijk, al is het met kartonnen dozen. Hoe meer gevuld, des te minder het elektriciteitsverbruik.
- Gebruik een waslijn of droogrek in plaats van een wasdroger.
Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.
De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.