Brussel
Wallonië
Vlaanderen
Français
Nederlands

Hoe bereid je je huisdier voor op de komst van je kindje?

Veel mensen dromen als kind van een mooi gezin. Voor velen betekent dit het klassieke patroon ‘Huisje-tuintje-boompje’ waar op termijn voor velen ook kinderen en huisdieren bij horen. Vaak kiezen mensen er voor om een huisdier te nemen nog voor er sprake is van kinderen. In tegenstelling tot vroeger waar dieren vooral gehouden werden omwille van het functionele (honden voor het waken en katten voor het weghouden van ongedierte), zijn huisdieren tegenwoordig veel meer bij het gezin gaan horen als zijnde een volwaardig gezinslid.
Zolang er geen kinderen zijn, zullen wij hun ook vaak als onze ‘kindjes’ gaan behandelen. Maar wat als je zwanger bent? Hoe bereid je je huisdier dan voor op de komst van het nieuwe gezinslid? Hieronder geven we je een aantal tips mee om de overgang van een kinderloze naar een kinderrijke situatie vlotter te laten verlopen voor je gezin en je huisdier.

Wat kan ik doen alvorens de baby er is?

  • Neem het gedrag van je huisdier eens goed onder de loep voor je kindje er is. Als er tijdens de zwangerschap al enige twijfel is dat het gedrag van je huisdier mogelijk een bedreiging kan vormen voor je ongeborene, dan is het aangeraden om onmiddellijk aan dat gedrag te gaan werken. Hierbij is het vaak nuttig een professionele dierengedragstherapeut te raadplegen.
  • Plan een uitstapje naar de dierenarts in. Laat eens een volledige check up doen van je lieve schat. Dit is niet enkel goed voor je trouwe viervoeter, maar ook je toekomstig kindje heeft hier baat bij. Laat je dierenarts nagaan of je huisdier niet met ziektes rondloopt. Deze vormen mogelijk een gevaar voor je kindje. Zorg dat alle vaccinaties in orde zijn.
  • Voer goed op voorhand nieuwe regels in dewelke ook zullen gelden eens het kindje er is. Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent is het goed dat je samen met je partner overloopt welke dingen er voor je huisdier zullen  moeten veranderen. Veel huisdieren mogen net zoals de andere gezinsleden vaak gewoon mee op de sofa. Met een kersverse baby in de sofa is dat misschien niet altijd een goed idee. Je kan je hond of kat met behulp van een pop leren dat hij niet op de sofa mag springen als de baby (of de pop) in de zetel ligt. Je kan dan eventueel wel weer toestaan dat je dier in de sofa mag wanneer je de baby op de schoot hebt. Katten vinden het zalig om zich op zachte warme plaatsen te nestelen. Plaats indien mogelijk je kinderpark tijdig op voorhand in de leefruimte en leg er bv. opgeblazen ballonnen in. Katten zijn bang van ballonnen en leren op die manier dat ze niet in het park mogen komen. 
  • Zorg ervoor dat je kinderkamer tijdig klaar is en laat niet toe dat je huisdier dit als zijn stekje gaat zien. Je kan er voor kiezen je huisdier al voor de komst van de baby onder toezicht op de kinderkamer te laten. Voorkom hierbij echter dat hij dit als een eigen knusse stek gaat zien waar hij zich lekker kan nestelen. Het is goed je dier op de kinderkamer te laten zodat deze kan snuffelen aan alle toestellen die er zijn en op die manier al aan een nieuwe situatie kan wennen. Eens de baby er is kan je dan ook je huisdier betrekken bij de verzorging van je kindje. Probeer er aan te denken de kinderkamer altijd af te sluiten wanneer je er zelf niet in vertoeft. Zo leert je huisdier dat de kinderkamer verboden terrein is als het baasje er niet is.
  • Laat je huisdier al aan bepaalde geuren en geluiden wennen. Smeer jezelf in met babylotion of laat je hond eens snuffelen aan een luier. Zo kan je huisdier al wennen aan de nieuwe geuren die er na de geboorte sowieso in huis zullen hangen. Ook wat geluiden betreft, is het met de huidige media mogelijkheden een kleine moeite om je trouwe vriend al aan bepaalde dingen te laten wennen. Een huilende baby kan voor de ouders, die dit een plaats kunnen geven al stress opwekken. Stel jezelf dan maar eens de vraag hoe dit aanvoelt voor honden die een veel beter gehoor hebben dan mensen. Op het internet vind je tegenwoordig tal van filmpjes van huilende baby’s. Laat deze op regelmatige tijdstippen afspelen en dit op verschillende volumes zodat je huisdier ook hier stelselmatig aan kan wennen.

  • Bouw stelselmatig de aandacht die je je huisdier geeft af. Een veel gemaakte fout is dat baasjes hun huisdieren tijdens de zwangerschap extra verwennen en meer aandacht gaan geven. Dit doen zij vaak om het gebrek aan tijd te compenseren eens de baby er is. Dit is echter fout. Als je tijdens je zwangerschap extra veel aandacht geeft , die je plots na de geboorte van je kindje wegens tijdgebrek niet meer zal kunnen geven, is het verschil veel te groot. Je huisdier zal de komst van de baby zien als de reden waarom er plots van de ene dag op de andere amper nog aandacht aan hem wordt besteed. Hierdoor zou hij jaloers kunnen worden op je kindje. Beter is om vanaf het begin van de zwangerschap stelselmatig steeds minder aandacht te besteden aan je huisdier zodat de overgang bij de komst van de baby voor je beestje amper merkbaar is. Hoe dan ook, probeer ook na de bevalling dagelijks wat tijd voor je huisdier in te plannen, door hem bv. te betrekken wanneer je tijd doorbrengt met je pasgeborene.
  • Is je hond of kat nog nooit in contact gekomen met baby’s. Nodig dan eens vrienden uit die wel al kinderen hebben en laat je huisdier (onder controle natuurlijk) er kennis mee maken.

Wat als de baby geboren is? 

  • In de paar dagen tussen de geboorte en thuiskomt van je kindje, kan je partner al babyspulletjes mee naar huis nemen. Dit kunnen bv. kleertjes zijn die je kindje gedragen heeft, of knuffels die bij je kindje in de kribbe lagen. Leg deze vlak bij de voederplaats of slaapplaats van je huisdier zodat deze de geur van je kleintje met een leuke situatie associeert.
  • Wanneer je als mama met je kindje van het ziekenhuis naar huis komt, begroet dan je huisdier bij thuiskomst uitbundig zonder dat je baby er bij is. Neem even de tijd om je huisdier wat ‘solo’ aandacht te geven. Daarna kan hij rustig  kennismaken met de baby. Breng je kindje onder toezicht dicht genoeg bij de viervoeter zodat hij niet bruusk moet opspringen om je kindje te kunnen bekijken.
  • Hou steeds een rangorde aan. Leer je huisdier vanaf het begin dat zijn rang in de ‘roedel’ onder het kind komt. Doe dit door je kind steeds hoger te plaatsen dan bijvoorbeeld je hond. Dit mag je zeer letterlijk nemen. Als je kindje in de zetel ligt, dan bevindt de hond zich best op de grond. Wil je de hond toch op de sofa laten, neem je kindje dan op de schoot zodat deze fysiek iets hoger is dan de hond.
  • Als je hond nieuwsgierig is, geef hem dan ook de kans om je kindje te ontdekken en te leren kennen. Duw hem niet (boos) weg wanneer deze geïnteresseerd komt snuffelen want dit kan jaloezie in de hand werken.
  • Betrek je hond bij de verzorging van je kindje. Zo kan je bij het verversen de hond meenemen en met snoepjes belonen terwijl hij toekijkt hoe jij de luier vervangt. Geef tijdens  het eten geven van je baby af en toe ook iets lekkers aan je huisdier wanneer deze braaf langs je blijft zitten. Zo kan dit ook een aangename activiteit worden.
  • Neem ook regelmatig de tijd om dingen met je huisdier te doen zonder dat je kindje erbij is.
  • Laat tot slot je kindje nooit alleen met je huisdier! Hoe goed het ook lijkt te gaan als je erbij bent. Je weet nooit welke onverwachte situaties er zich kunnen voordoen wanneer je je huisdier met je kindje alleen zou laten. Zowel voor de veiligheid van je kindje als je huisdier is het dus beter deze nooit alleen samen achter te laten.

Is het hebben van een huisdier wel verstandig als er kinderen komen?

Daarop is het antwoord heel resoluut ja! Er van uitgaande dat je huisdier geen afwijkend gedrag vertoont en je je trouwe vriend goed hebt voorbereid op de komst van het nieuwe gezinslid. Een huisdier kan tal van voordelen bieden bij de ontwikkeling van je kind.

Zo hebben verscheidene studies al aangetoond dat het hebben van een huisdier verschillende voordelen met zich meebrengt. Hieronder sommen we er daar een aantal van op:

  • Het hebben van een dier vergroot het empathisch vermogen. Een kind leert begrijpen wat zijn huisdier nodig heeft en verplaatst zich in het dier.
  • Een dier kan een kind verantwoordelijkheid bijbrengen. Betrek je kindje zoveel mogelijk in de verzorging van je huisdier. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met de leeftijd van je kindje en zijn of haar mogelijkheden, maar helpen bij het voederen van een huisdier kan bv. al vanaf zeer vroege leeftijd. Bovendien brengt dit niet enkel een verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee, maar ook een stuk (zelf)discipline omdat een dier vaak op vaste tijdstippen eten moet krijgen. Dit zijn beide eigenschappen die je kind op latere leeftijd ten goede zullen komen.
  • Huisdieren bieden kinderen een ‘veilige haven’. Wanneer een kind ergens mee zit, kan het altijd bij zijn huisdier terecht om hierover te praten. Huisdieren luisteren namelijk altijd en oordelen niet. Wat het kind ook kwijt wil, het huisdier zal altijd een onvoorwaardelijke liefde bieden die het kind een gevoel van troost en veiligheid verschaft.
  • Het hebben van een huisdier bevordert de gezondheid van je kindje. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat kinderen die van jongs af aan opgroeien met een dier, vaak minder vatbaar zijn voor allergenen en een betere weerstand hebben. Het aaien van een dier maakt een kind rustig en brengt de hartslag naar beneden. Bovendien verplicht het hebben van een hond bijvoorbeeld het gezin om meer buiten te komen. De hond moet uitgelaten worden en dus wordt er in een gezin met een hond vaak veel meer gewandeld dan in gezinnen die geen hond hebben.
  • De cognitieve vaardigheden van je kind gaan er op vooruit. Kinderen hebben een grote verbeelding en vertellen graag verhaaltjes. Ouders hebben het echter vaak een heel druk leven en kunnen niet altijd de tijd nemen om naar die verhaaltjes te luisteren. Hier komt het huisdier dan als plaatsvervangend publiek naar voren. Kinderen kunnen urenlang verhaaltjes vertellen aan hun huisdieren wat hun verbale vaardigheden ten goede komt.
  • Het hebben van een dier bevordert (op iets latere leeftijd) de sociale interactie met leeftijdsgenootjes. Onderzoek toont aan dat kinderen sneller contacten leggen wanneer er een huisdier het kind vergezelt.

Kortom, je hoeft je helemaal nergens zorgen in te maken als er een baby op komst is en er al één of meerdere viervoeters in huis rondlopen. Als je je huisdier tijdig  voorbereidt op de komst van je baby en je hier na de geboorte bewust mee omgaat, dan heeft je kindje hoogstwaarschijnlijk een beste vriend voor het leven. Deze vriend kan hem alleen maar positieve dingen bijbrengen.

Bronnen:

  • Babyblog.nl
  • Newsmonkey.be
  • Dierenkliniek Zuiderkaag
  • Famme.nl
  • Oudersenzo.nl

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!