Brussel
Wallonië
Vlaanderen
Français
Nederlands

Alles over je aansluiting bij een ziekenfonds

TeaserElke Belg is verplicht om een ziekteverzekering af te sluiten. Die verzekering zorgt ervoor dat je de meeste medische consultaties krijgt terugbetaald en dat je recht hebt op uitkeringen bij bijvoorbeeld ziekte of arbeidsongeschiktheid. Je kunt kiezen om je aan te sluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) of bij een ziekenfonds. Maar hoe doe je dat precies? Volg even mee. 

Moet je je verplicht aansluiten bij een ziekenfonds?

Je bent verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds of om je in te schrijven bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsvergoedingen (HZIV). Bij een ziekenfonds betaal je een jaarlijkse bijdrage voor de aanvullende voordelen , die je bijvoorbeeld krijgt wanneer er een kindje op komst is. Bij de HZIV kun je je gratis aansluiten, maar dan ben je enkel gedekt voor terugbetaling van geneeskundige verzorging en uitkeringen. Je inschrijving bij de HZIV of bij een ziekenfonds is verplicht wanneer je: 

  • ouder bent dan 25
  • jonger bent dan 25 en werkt
  • jonger bent dan 25, geen werk hebt en een uitkering ontvangt

Opgelet: elke Vlaming ouder dan 25 jaar moet een jaarlijkse bijdrage betalen aan de Vlaamse sociale bescherming. Als inwoner van Brussel kies je zelf of je je hierbij aansluit. Als je niet in het Vlaamse of Brusselse Gewest woont, maar er wel werkt, kun je je eventueel ook aansluiten. In sommige gevallen is dat zelfs verplicht. Je leest er meer over op de website van de Vlaamse sociale bescherming

Wat houdt de verplichte ziekteverzekering in?

De verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (GVU) steunt op het solidariteitsprincipe. Drie bronnen financieren de sociale zekerheid: de overheid, de werkgevers- en de werknemersbijdragen (zowel van loontrekkenden, zelfstandigen als van ambtenaren).  

De Rijksdienst voor sociale zekerheid (RSZ) int die inkomsten en verdeelt ze daarna over de zeven takken van de sociale zekerheid, waaronder de verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (GVU-verzekering).

Hoe sluit je je aan bij een ziekenfonds?

Als je je niet bij de HZIV wilt aansluiten, maar wel bij een ziekenfonds zoals "Partenamut" of "Solidaris", is het belangrijk dat je er een kiest waar je je goed bij voelt. Hier vind je een overzicht van alle ziekenfondsen. Bij de meeste kun je je online aansluiten. Spreek je liever iemand in levenden lijve? Dan kun je ook een afspraak maken om je aansluiting te bespreken. Mocht je nog twijfelen, neem dan zeker telefonisch contact op met een van de medewerkers van de mutualiteit. Zij kunnen je vragen beantwoorden. 

Vaak komt de aansluiting bij een ziekenfonds neer op het invullen van een formulier. Ten slotte zul je gevraagd worden om de jaarlijkse bijdrage te betalen en … klaar is Kees! Je kunt op vier momenten in het jaar overstappen naar een ander ziekenfonds: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.   Let wel op: je moet minstens een jaar aangesloten zijn bij je ziekenfonds om te kunnen overstappen naar een ander.

Wat doen ziekenfondsen of mutualiteiten?

Ziekenfondsen betalen de tussenkomst voor medische verzorging, net zoals de HZIV. Daarnaast zorgen ze voor een uitkering bij arbeidsongeschiktheid en bij zwangerschap. Ze bieden vaak thuiszorgdiensten aan zoals poetshulp, bejaardenhulp, gezins- of kraamhulp of lenen materiaal uit voor de verzorging van zieken aan huis, zoals een ziekenhuisbed of krukken. Ten slotte voeren de mutualiteiten enkele administratieve taken uit, zoals de inning van de verplichte zorgverzekering.  

Wat is de aanvullende verzekering?

Als je je aansluit bij een ziekenfonds, geniet je meteen van een aanvullende verzekering. Die verschilt per fonds. Bekijk goed welke voordelen de aanvullende verzekeringen van de verschillende ziekenfondsen voor jou hebben. Je kunt bijvoorbeeld aanspraak maken op een (gedeeltelijke) terugbetaling van je brilglazen, of je krijgt een leuk geboortegeschenk  wanneer je een kindje verwacht. Je kunt ook nog een extra verzekering tegen ziekenkosten afsluiten, maar dat is niet verplicht. Denk bijvoorbeeld aan een tandzorgverzekering of een aanvullende hospitalisatieverzekering. Als je je kosteloos aansluit bij de HZIV, heb je geen aanvullende verzekering.

Krijg je een punthoofd van administratieve regelingen? Geen zorgen: Parentia staat je graag bij in je gezinsadministratie

Bronnen:

  • Vlaanderen.be
  • Controledienst voor ziekenfondsen (CDZ)
  • Socialsecurity.be
  • RIZIV

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!